YouTube Facebook

Vecka 41, Tisdag 11/10, BJJ

Ta ryggen från halvguard.
Ta ryggen från halvguard
(Motståndaren försöker passera halvguard på din högra sida)
Börja med att ligga underst på höger sida i halvguard, undvik crossface och att bli utplattad.
Se till att få in vänster underhook och jobba för att ta ryggen på den ovanför. Res dig upp på armbågen och försök att greppa vid höften bakom ryggen på motståndaren. Håll hela tiden ditt eget huvud tajt mot kroppen på motståndaren. Fortsätt upp på ryggen och arbeta in hookarna.

Ta ryggen från halvguard när motståndaren försvarar med Wizzer
(Motståndaren försöker passera halvguard på din högra sida)
Börja precis som i ovanstående drill men när du försöker ta rygg så försvarar motståndaren sig genom att göra en wizzer på din vänstra underhook. För att ändå kunna ta ryggen behövs en djupare halvguard. För in höger hand under motståndarens vänstra ben och ”rocka” upp honom till vänster så att han måste släppa sin wizzer och posta handen. Gå snabbt på ryggen igen på samma sätt som tidigare (du ska nu vara djupare vilket gör att hans wizzer inte fungerar längre).

Escape från sidecontrol till single leg-takedown
(Du ligger under i sidecontrol med motståndaren på din högra sida. Motståndaren håller ett knä mot din högra höft och har en hög tyngdpunkt.)
Börja med att brygga/räka så att du får utrymme att komma upp på knä vänd mot motståndaren. Ta tag runt hans högra ben direkt ovanför knät med bägge dina armar kring benet i ett gable grip (eller s-grip). Svep honom genom att driva hans högra ben snett in mot honom och driva på med huvudet/axeln framåt.

Escape från sidecontrol till single leg till ryggen
(Du ligger under i sidecontrol med motståndaren på din högra sida. Motståndaren håller ett knä mot din högra höft och har en hög tyngdpunkt.)
Börja med att brygga/räka så att du får utrymme att komma upp på knä vänd mot motståndaren. Ta tag runt hans högra ben direkt ovanför knät med bägge dina armar kring det i ett gable grip (eller s-grip) och börja röra dig vänster för att ta ryggen. Om inte motståndaren roterar med snabbt nog kliver du över med ditt vänstra knä och kan nu enkelt ta ryggen.
Om motståndaren roterar med dig för att inte ge dig ryggen så sveper du honom genom att driva hans högra ben snett in mot honom och driva på med huvudet/axeln framåt.
- Liknande teknik av Jeremy Arel: http://www.youtube.com/watch?v=7BThLqAAC9w

Ta rygg från sidecontrol när motståndaren försöker gå på single leg takedown
(Motståndaren ligger under i sidecontrol och försöker resa sig och gå på single leg-nedtagning. Du är på hans högra sida.)
När du märker att motståndaren bryggar och försöker gå på single leg på ditt vänstra ben snurrar du snabbt runt motståndaren 180 grader medsols så att nu ligger på vänster sida istället. Eftersom motståndaren började resa sig så kommer han att vara vänd bort från dig. Ta ryggen eller jobba på en submission.

Instruktör: Johan Fransson

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.